Tengeri Vitorlás
és Hajóvezető Képző Központ

A 25 éves verseny logója

Visszaszámlálás a Jubileumi Adria Kupa - Captains Cup rajtjáig

nap
óra
perc
másodperc

Versenyünk idén a 145 éve született kiváló magyar tengerész előtt tiszteleg

Kompolthy Jób tengerészkapitánynak már a neve is szinte mesébe illő, a történetei pedig igazi –megtörtént – tengerész legendák. Kár, hogy a tengert járó magyar vitorlások már nem adják tovább ezeket a regényes történeteket, de most ezen is szeretnénk segíteni.

Kompolthy 1879-ben Budapesten született, középiskoláit Veszprémben végezte, ahol édesapja, a világ óceánjait behajózó Kompolthy Tivadar is élt. Nem csoda, hogy apja nyomdaiba lépve Fiumében tanult a tengerészeti akadémián és ő is tengerészkapitány lett. Egy háromárbocos német vitorláson 20 évesen már kétszer körülhajózta a Földet. Hazatérve a fiumei Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzősein szolgált, 1902-ben, még mindig csak 23 évesen kínai hajókra szegődött és rövid időn belül Szecsuanban a hajózási vám- és postaszolgálat igazgatója lett. Kutatta a kínai hajózási térképeket és az ottani folyókat, tavakat.

A nagy Jen-tan zuhatag

1910-ben kínai postafőigazgató, 1914-től már kínai tiszteletbeli császári mandarin lett, vagyis a kínai állami elit részeseként élte életét. Az első világháború idején az osztrák-magyar haditengerészetnél fregatthadnagyként szolgált az Adrián.

Az elveszített világháború után már 1919-ben szerepet vállalt egy Ancona néven elindított – a gazdasági válság miatt azonban csődbe jutott – új magyar tengerhajózási vállalat megalapításában, de részt vett a dunai hajózás újjászevezeésében is. Később a kormányzóságon dolgozott várkapitányként és tolmácsként. A Magyar Kereskedelmi Tengerésztisztképző Tanintézet nagy tiszteletben álló tanára és a Magyar Tengerésztisztek Egyesületének elnöke lett.

Kompolthy Jób

A két világháború között több kínai kitüntetéssel ismerték el ottani tevékenységét. Kínai tapasztalatait magyarul is megírta számos korabeli szaklapban, hajózási újságban és könyvekben is. Értékes hagyatéka a második világháború végén elveszett. Sírja Balatonalmádiban található, ahol szobrot is avattak emlékezetére.

Versenyünk idén a 145 éve született kiváló magyar tengerész előtt tiszteleg!

A képek forrása: https://elbidaprojekt.hu/2017/08/dzsung-hajoval-khinan-keresztul.html

Ossza meg ezt a bejegyzést:

Hajózást segítő érdekes és fontos híreket küldünk

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le róla!