GYIK

gyakran-ismetelt-kerdesekHa Ön komolyan érdeklődik a hajózás – különösen a tengeri hajózás – után, minden bizonnyal már sok információt gyűjtött arról, hogyan szerezhet vezetői engedélyt a különböző hajótípusokra. Ennek ellenére maradhatott még kérdése, amelyre igyekszünk válaszolni. Ha az alábbi gyakran ismétlődő kérdések között nem találja, amit keres, küldjön egy e-mailt (info@captains.hu), vagy hívjon bennünket telefonon (+3670 6005605), és rövid időn belül válaszolunk.

Amit mindenképpen tudnia kell, hogy a tengerhajózással kapcsolatos vizsgákat hazánkhoz legközelebb a horvátországi Zadarban teheti le. Van azonban egy meglepetésünk az Ön számára! Bár soha nem baj, ha valaki járatos valamely idegen nyelvben – a hajózásnál leginkább az angol használatos – Ön akár magyarul is vizsgázhat Horvátországban, mivel vezető oktatónk, Hovanec Zoltán, a horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium egyetlen magyar nyelvű bejegyzett instruktoraként jogosult erre! És akkor nézzük a kérdéseket:

Milyen hajóvezetői jogosítványra van szükségem a tengeren?

Magyar állampolgárgént külföldi felségterülethez tartozó – például horvát – vízterületeken akkor vezethet bármilyen hajót vagy jachtot, ha rendelkezik az adott ország előírásainak megfelelő hajóvezetői engedéllyel. (Hajónak a kereskedelmi célú, míg jachtnak általában a sport- és kedvtelési célú vitorlás és a 4 kW teljesítményt meghaladó motoros vízi járműveket nevezzük.)

A hajóvezetői jogosítvány kiadását nemzetközi egyezmények szabályozzák. Ezek meghatározzák, mely országok milyen kategóriának megfelelő jogosítványt állíthatnak ki, és ezek mely vízterületekre, illetve milyen korlátozásokkal érvényesek. Az alábbi gombra kattintva megtekintheti ennek összefoglaló táblázatát!

Hajóvezetői jogosítványok és érvényességi területük

A Tengeri Vitorlás és Hajóvezető Képző Központ a horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium előírásai alapján képzi a hajóskapitányokat. A vizsgák helye annak illetékességének függvényében: Rijeka, Zadar, Sibenik vagy Split. A horvát hatóságok által kiállított hajóvezetői jogosítványok – kategóriájuknak megfelelően – az egész világon érvényesek.

Képző központunk instruktorának, Hovanec Zoltánnak köszönhetően, aki a horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium egyetlen magyar nyelvű regisztrált oktatója, nem csak a tanfolyamokat végezheti el magyarul, hanem valamennyi vizsgáját is magyar nyelven teheti le!

A horvát hajóvezetői engedély mire jogosít?

A Tengeri Vitorlás és Hajóvezető Képző Központnál elvégzett tanfolyamok feljogosítják Önt arra, hogy a horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumnál, mint a nemzetközi hajózási eljárásokban illetékes hatóságnál, vizsgát tehessen angol, horvát vagy magyar nyelven. Ez utóbbi azért lehetséges, mert oktató központunk vezető oktatója, Hovanec Zoltán a minisztérium bejegyzett, egyetlen magyar nyelvű instruktoraként magyar nyelven is vizsgáztathat.

A Horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastruktúrális Minisztérium jogosult bármilyen nemzetközi hajóvezetői engedélyt kiállítani, vagy kiállításában eljárni. A horvát hatóságok által kiállított hajvezetői jogosítványok már a magyar belvizi hajózásban is érvényesek, miután Horvátország 2013. július elsejével az Európai Unió teljes jogú tagja!

A horvát hajóvezetői jogosítvány kategóriája határozza meg, hogy az mely hajózási vízterületekre és milyen hajótípusokra érvényes. Vegye figyelembe azonban, hogy nem csak a hajó nagysága, hanem annak műszaki jellemzői és felszereltsége is korlátozhatja, hogy milyen hajót vezethet! (Például radarral felszerelt hajót akkor sem vezethet, ha egyébként rendelkezik arra érvényes jogosítvánnyal,  amennyiben a hajón tartózkodók között senkinek sincs radarkezelő vizsgája.)

Készítettünk Önnek egy összefoglaló táblázatot, amely tartalmazza, hogy mely hajókhoz milyen jogosítvány szükséges, illetve mely vízterületeken lehet velük hajózni. A táblázat megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre!

Hajóvezetői jogosítványok és érvényességi területük

Hogyan tudom lecserélni vagy pótolni hajóvezetői engedélyemet?

A Tengeri Vitorlás és Hajóvezető Képző Központ napi kapcsolatban áll a Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériummal, így segítségünkkel gyorsan és zökkenőmentesen cserélheti le, illetve pótolhatja a horvát hatóságok által kiállított hajóvezetői engedélyeit.

A cseréhez, illetve a pótláshoz töltse le a szöveg allatt tálalható megbízó levelet, mellékeljen hozzá 2 db igazolványképet, egy jó minőségű fénymásolatot az útleveléről, valamint a régi engedélyét. Az eljárás időtartama kb. 35-45 munkanap, költsége 115,- EURO.

A felsorolt iratokat a következő módokon juttathatja el hozzánk:

  • időpontot egyeztet a 70 424-9111-es telefonszámon, és ezt követően személyesen hozza be az irodába a dokumentumokat (1211 Budapest Weiss Manfréd út 2. II.em.)
  • futár segítségével juttatja el a papírokat a fenti címre, a pénzt pedig átutalja a Captains Kft. számlájára.
  • a megadott címre postázza az anyagot, a pénzt pedig átutalja a Captains Kft. számlájára.