fbpx

Zárszó Judit hajónaplójából

2019.10.27 17:33 Szervezőbizottság

Október 27. péntek

Végállomás: Murter, Marina Hramina. Éjjel minden hajó befutott, hallottuk. Nem a híradást, hanem a lelkes hajósokat hajnali háromkor! Örülök én is, hogy mindenki bírta az akadályversenyt!

Eredményhirdetés előtt ma már csak sétahajókázunk, gyönyörködünk, még egy ficánkoló delfint is megpillantottunk.

Ami nekünk hetes móka, kacagás volt, az az itt élőknek a szokásos munkarend: olajbogyószüret, halászat, takarítás. A kikötőben hajók kiemelése, mosása, fóliába burkolása, mind újdonság nekem. Jó látni a kikötőkben is, de még a vízről is látható parti kempingben is a más-más színű szemétgyűjtő edényeket. Bizonyára közülünk is mindenki tartja magát itt is az otthon nagy aggodalommal hirdetett környezetkímélethez…

Senki nem jelezte, hogy tudná, mi a szélhámos. Megtoldom két pótkérdéssel: mi köze van a légmozgást jelentő szélnek ahhoz, hogy valaminek szegélye, széle van? És ki/mi a Széltoló?

Nagy meglepetésünkre az eredményhirdetésen ránk is sor került: kiadták a legidősebb és a legfiatalabb csapatnak járó kupát. Eláruljam, melyik járt nekünk?

Az utolsó este alkalmas a még itt maradók közti átjárásra, beszélgetésre, a maradékok elfogyasztására, fényképek nézegetésére, összegzésre. Gondolatban visszapergetjük az elmúlt napok szép élményeit, s kelletlenül, de már gondolunk az előttünk álló feladatokra is.

Holnap reggel irány hazafelé! Csáktornya, Zrínyi Miklós vára mellett újra gondoljunk rá, aki teheti, olvassa, milyen orvosságot ajánlott „az török áfium ellen”. Előre látott!

Naplóm zárul. Minden olvasót szeretettel köszöntök!                               

Bereczkyné Máthé Judit