Visszaszámlálás: 20 nap múlva átlépik a rajtvonalat a hajók.

2020.08.09 16:37 Szervezőbizottság

Gőzerővel készülnek a csapatok a magyarok legnehezebb tengeri vitorlás versenyeire. Többes számban beszélünk, ugyanis egyetlen hét alatt két verseny is zajlik augusztus végén. Sajnos tavasszal a korlátozások miatt el kellett halasztani a versenyt, azonban 20 nap múlva már óriási viaskodás lesz Murter előtt a tengeren.

Egy hét, két verseny

Fej-fej mellett a rajtvonalon - 12+1. Captains Adria Kupa - 2019
Fej-fej mellett a rajtvonalon

A régebben Aranysekliként ismert, később Captains Adria Kupa nevet viselő legnehezebb és legnépesebb magyar tengeri vitorlás verseny újabb hatalmas változás előtt áll. Egy versenyből kettő születik. Életre kelt a Captains Cup és az Adria Kupa. Mind a kettő önálló kihívásként állja meg a helyét, viszont mind a kettő pontosan ugyan azon a héten lesz. Az Adria Kupa kisebb pálya futamokat tartogat, szigetkerüléseket és kőkemény tudást követel a vitorlázás oldaláról. A Captains Cup pedig egyetlen mondattal jellemezhető: “ahol macskajancsiból Macskás János tengerésszé válnak a versenyzők”. 100 tengeri mérföldnyi, navigációs, meteorológia és taktikai feladatok, több napon keresztül. A két versenyről itt olvashatnak többet:

A verseny hitvallása

Augusztus 16-án Budapesten a Trip hajón zajlik majd az első skipper értekezlet, ahol a skipperek és navigátorok először fognak találkozni a pontos versenypályával és kihívásokkal amelyek rájuk várnak. Ezen a skipper értekezleten emlékezünk meg Thor Heyerdahl-ról is, aki a történelmet felforgató elméletével, majd kitartó és eltökélt expedícióival addig lehetetlennek tűnő dolgot mutatott meg az emberiségnek: igenis lehetséges volt több ezer évvel ezelőtti technológiával is áthajózni a világ óceánjait és hónapokig élni egy “tutajon”. A hajón a skipper értekezlet alkalmával egy fényképes kiállítást is nyit a verseny Szervezőbizottsága, hogy betekintést nyerhessünk a Ra II. expedícióba, mely sikeresen áthajózta az Atlanti-óceánt. Thor Heyerdahl-ról többet olvashatnak ebben a cikkben:

Ez az esemény után a csapatok már csak a verseny hetén találkoznak. Augusztus 29-én szombaton reggel megindul a sürgés-forgás a murteri Marina Hramina kikötőben és megkezdődik a hajók felszerelése, kipróbálása, manőverek gyakorlása. 

Hamarosan újabb információkkal érkezünk, addig is jó szelet és békés tengert kívánunk mindenkinek!

Tengerész baráti üdvözlettel:

A verseny Szervezőbizottsága